Navigácia

Navigácia

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Svetový deň vody

              Svetový deň vody si každoročne pripomíname 22. marca , teda v deň, ktorý určila Organizácia spojených národov v roku 1992 v brazílskom meste Rio de Janeiro za sviatok tejto vzácnej tekutiny. Pri tejto príležitosti si žiaci I. stupňa pozreli edukatívny  animovaný seriál, venovaný problémom ekológie a trvalo udržateľného života na zemi,, Bola raz jedna planéta: Vzácna voda v Sahele“. Potom si  žiaci vyskúšali svoje vedomosti v  teste pre zábavu a poučenie na tému voda. Vyfarbovali pracovné listy s tematikou ,,Voda“. Nakoniec sme spoločne vytvorili plagát ,,Objímame a chránime život na našej planéte“, ktorým sme oživili chodbu v pavilóne našej školy.  

            Žiaci II.stupňa sa pri tejto príležitosti zúčastnili exkurzie v čistiarni odpadových vôd v obci Hatalov.  Oboznámili sa s mechanizmami čistenia odpadových vôd od splaškovej odpadovej vody po vyčistenú vodu, ktorá sa vracia späť do prírody, teda do rieky Laborec. Dozvedeli sme sa informácie o čistiacich procesoch vody, ktorými musí prejsť kým ju opätovne vypustíme do voľnej prírody.

    Veľký dôraz pri prezentácii bol kladený na šetrenie vodou a ochranu vodných zdrojov v prírode.

    Už teraz sa tešíme na pokračovanie prezentácie na jeseň vo vodárenskom múzeu.

     

     

       S pozdravom

                                                                                      Mgr. Marianna Hredzáková ( učiteľka I. stupňa)

    Mgr. Lucia Uhrinová 

    Mgr. Ján Ivan 

    žiaci 5.ročníka

  • Hodina deťom

             Dňa 21.3.2024 sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska v uliciach zbierali príspevky do pokladničiek. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. 

                 Aj naša škola sa v tento deň opäť zapojila do zbierky a podarilo sa nám vyzbierať krásnu sumu 81,30 €. 

    Ďakujeme všetkým za príspevky, vďaka ktorým dokážeme pomáhať deťom a mladým ľuďom, ktorí to potrebujú.

     

    S pozdravom 

    Mgr. Lucia Uhrinová 

    Mgr. Ján Ivan 

    žiaci 5.ročníka

  • GLOBAL MONEY WEEK

    Naša škola sa zapojila ako partner NBS do celosvetovej kampane GMW. Viac info: https://5penazi.sk/pre-skoly/global-money-week/

    Od pondelka 18-teho marca do piatka sa naši žiaci vžili do role finančného experta, finančnej expertky. Naučili sa spraviť si rozpočet, zahrali sa na bankárov, vyrobili si debetné karty. 

     

    V ankete sme sa od žiakov dozvedeli, ako by využili peniaze, ak by každý týždeň dostávali 30€.

    Z odpovedí vyberáme, že by si odložili na dovolenku, dom, auto; kúpili by si značkové šaty, botasky, flautu, IPhone12; dali by otcovi na nákupy; šli by stále do mesta prejesť; minuli by nákupmi v e-shopoch, šetrili by si na "vodičák" a šetrili by na neskôr.

     

    Niektorí žiaci sa odvážili svoje odpovede na anketovú otázku aj nahrať. Môžete si ich vypočuť vo videu https://youtu.be/4FtOkIpIR_c  

     

    Počas uplynulého týždňa sme však aj zistili, že žiaci nevedeli, čo znamená slovo phishing. Okrem podobnosti s chytaním rýb, nikomu na prvýkrát nenapadlo nič iné "podvodné" .  Už teraz to však všetci vieme! (Kto nevie, nech si "doštuduje" : https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Phishing )

     

    Magdaléna Mareková

    koordinátorka finančnej gramotnosti

  • Oznámenie o výberovom konaní na riaditeľa ZŠ s MŠ Žbince

    Obec Žbince týmto vyhlasuje výberové konanie na riaditeľa ZŠ s MŠ Žbince. Podmienky výberového konania v prílohe.

    Vyberove_Zbince.pdf

  • TESTOVANIE 9

    Dňa 20.3.2024 sa na našej škole uskutoční testovanie 9 z predmetov

    Matematika a Slovenský jazyk a literatúra

    pokyny k testovaniu: Testovanie 9

     

     

     

    S pozdravom

    Mgr. Mária Ivanová 

    riaditeľka školy

  • Slávnostný zápis do 1. ročníka

  • Návšteva škôlkarov

              Dňa 12.3. nás navštívili naši škôlkari, ktorí sa budúci školský rok stanú prvákmi našej školy. Krásne sa nám predstavili a dokonca napísali svoje meno na tabuľu, za čo ich chcem pochváliť a samozrejme poďakovať aj ich paniam učiteľkám. Škôlkari si veľmi šikovne vypracovali pracovné listy a s úsmevom sa rozlúčili.  Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na nich pri zápise do 1. ročníka, a následne budúci školský rok.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

    učiteľka I. stupňa

  • Bábkové divadlo – „Solivarské poklady“

               V pondelok 11.3.2024 sa žiaci 1. až 4. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia bábkového divadla BABADLO s názvom Solivarské poklady. Bábkovým prevedením povesti a zaujímavým prevedením scény vo forme veľkej drevenej konštrukcie Gápľu sme sa dozvedeli o histórii ťažby soli v Solivare.

                Predstavenie sa konalo v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach. A tak si naši žiaci užili okrem predstavenia aj cestovanie autobusmi i MHD a doplnili energiu pri stánkoch s občerstvením.

     

    S pozdravom

    učiteľky 1. stupňa

  • Divadielko ,,Kráľovstvo varešiek"

             Dňa 8.3.2024 sa uskutočnilo v priestoroch MŠ Žbince divadelné predstavenie „KRÁĽOVSTVO VAREŠIEK“, na ktorom sa zúčastnili deti MŠ Žbince a žiaci 1.ročníka ZŠ s MŠ Žbince. Deti sa prostredníctvom hlavnej postavy Zuzanky naučili, že vždy sa dá snívať aj s otvorenými očami a zažívať tak dobrodružstvo a radosť. Veríme, že takýchto vydarených spoločných kultúrnych podujatí školákov a škôlkarov bude stále viac.

     

    Katarína Pastírová

    asistentka učiteľa

  • PREVENTÍVNE AKTIVITY: „Zdravá výživa“ a „Prevencia fajčenie“

              V stredu 6. marca našu školu navštívila zdravotníčka z RÚVZ p. Mgr. Michaela Chripková. Tá si pre žiakov prvého a druhého stupňa pripravila prezentácie na témy: „Zdravá výživa“ a „Prevencia fajčenie“

              Žiaci 1.-4. ročníka sa počas jednej vyučovacej hodiny dozvedeli ako sa správne stravovať, aby sme predišli chorobám a taktiež obezite. Aktívne odpovedali na kladené otázky a všetko čo sa dozvedeli si spoločne zopakovali vypracovaním pracovného listu. Nakoniec si  každý nakreslil ovocie, ktoré má rád.

               Žiaci 5., 6. a 7. ročníka sa zapojili do prezentácie a diskusie týkajúcej sa škodlivosti fajčenia. Pani zdravotníčka našim žiakom predniesla prezentáciu, v ktorej zhrnula dopady fajčenia na zdravie a život dnešných mladých ľudí. Žiaci sa zapájali a po odsledovaní krátkeho dokumentárneho pásma, kde sa im predstavili ľudia trpiaci na rôzne choroby spôsobené fajčením spoločne skonštatovali, že sa tomuto zlozvyku budú statočne vyhýbať. Aktivita prebehla na dvoch vyučovacích hodinách a my sa už všetci tešíme, kedy znovu privítame pani zdravotníčku na našej škole.

     

    S pozdravom

    Mgr. Zuzana Posypanková (uč. 1. stupňa)

    Mgr. Ján Ivan (uč. 2. stupňa)

  • Valentín 2024

             Dňa 14. februára 2024 sme si u nás v škole ešte pred začiatkom pôstneho obdobia pripomenuli Deň sv. Valentína. Celý tento deň sa niesol v duchu tohto sviatku. Žiaci prvého vlastnoručne vyrobili valentínske prekvapenia.

             Následne sa žiaci zabávali na Valentínskej diskotéke. Zasúťažili sme si v niekoľkých disciplínach, napr. v balónovom tanci, stoličkovom tanci, či v navliekaní korálok. Víťazi boli vecne odmenení. Nakoniec sme sa všetci, veľkí aj malí tešili z pekne stráveného dňa.

     

    S pozdravom členovia MZ

     

  • Holokaust

               Dňa 8. a 9.2.2024 sme si pre žiakov 9. ročníka pripravili prezentáciu a následne pozreli dokument, kde  sme si priblížili problematiku holokaustu. Žiaci sa dozvedeli  informácie o tom, akým spôsobom bol vykonávaný holokaust nacististickým režimom a čo bolo jeho cieľom. Poukázali sme na neľudské zaobchádzanie s ľuďmi v koncentračných táboroch, na čo slúžili, kde boli vybudované a koľko ľudí v nich zahynulo. Je potrebné si uvedomiť, že v dejinách ľudstva sa stal holokaust obrovskou tragédiou a ukázal, kam až môže viesť extrémny nacionalizmu a rasizmus.

     

    S pozdravom

    Mgr. Lucia Uhrinová

  • LYŽIARSKÝ VÝCVIK

             V dňoch od 29.1 do 2.2.2024 sa žiaci 6.,7. a 8. ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Liptovskej Tepličke. Všetci z nich stáli na lyžiach po prvýkrát vo svojom živote. Vydarené počasie a ideálne snehové podmienky nám umožnili pod vedením skúseného inštruktora a pedagógov osvojiť si základy lyžovania. Každý deň robili deti pokroky a ako čas plynul, nechýbala už ani odvaha. V závere výcviku si žiaci overili svoje zručnosti v slalomových pretekoch.

    Výsledky:                   CHLAPCI                                                         DIEVČATÁ      

          1. miesto:           Sebastián Balog, 6.A   (12 sek)                       Brenda Piskorová, 7.A

                                     Ján Tokár, 8.A             (12 sek)

          2. miesto:           Tibor Adam, 6.A         (15 sek)

          3. miesto:           Richard Balog, 8.A      (16 sek)

     

    Naozaj musíme všetkých pochváliť za ich snahu a odvahu.

    Ani teraz sme sa však nevyhli drobným incidentom na svahu, ale v konečnom dôsledku sme si povedali, že táto akcia stála za to. Prežili sme naozaj pekné chvíle v dobrom kolektíve, a preto nás  spomienky na lyžiarsky výcvik budú hriať ešte poriadne dlho.

    Videá:

    IMG_4284.mov     IMG_4393.mov     IMG_4286.mov     IMG_4394.mov     IMG_4202.mov     IMG_4289.mov

    IMG_4207.mov     IMG_4316.mov

     

    S pozdravom

    Mgr. Tatiana Hončaruková

    Mgr. Peter Vagaský

    Mgr. Ján Ivan

    Mgr. Lucia Uhrinová

  • Výsledky turnaja v stolnom tenise

    Vážení žiaci a milí fanúšikovia,

    S radosťou Vám oznamujeme výsledky turnaja v stolnom tenise, ktorý sa konal na Základnej škole s materskou školou v Žbinciach. Turnaj prebiehal v dňoch od 8. do 23. januára 2024 a zúčastnilo sa ho 9 tried z našej školy.

    Po napínavých a vyrovnaných zápasoch sa víťazom turnaja stala trieda 6.B, ktorá vo finále zdolala triedu 7.A tesným pomerom 2:1. Na treťom mieste sa umiestnila trieda 8.B, ktorá porazila triedu s pomerom 2:0.

    Výsledky:

    1. miesto: 6.B trieda
    2. miesto: 7.A trieda
    3. miesto: 8.B trieda

    Gratulujeme víťazom a ďakujeme všetkým zúčastneným za skvelú hru a fair-play. Tešíme sa na ďalší turnaj v stolnom tenise!

     

    S pozdravom,

    Učitelia telesnej výchovy

  • Festival GV „Jeden svet 2023“

     

    Naša škola sa zúčastnila online festivalu filmov „Jeden svet 2023“.

         So žiakmi 8.B triedy sme si prezreli film o Globalizácií a zúčastnili sa besedy o filme O. BARITEN Hrdosť. Žiaci sa dozvedeli o prvej rómskej spisovateľke Elene Lackovej, ktorá sa dobrovoľne vzdala generačnej chudoby a vyštudovala Karvolu Univerzitu v Prahe. Viedla prvé „cigánske divadlo“, napísala prozaické knižky:

    • Rómske rozprávky – Romane paramisa (1992)
    • Mŕtvy sa nevracajú – O mule na aren pale (1994)
    • Biely krkavci – Parne garuda (1996)
    • Narodila jsem se pod šťastnou hviezdou – Uľiľom tel bachtaľi čercheň (1997)
    • Život vo vetre (2005)

         Organizácia Človek v ohrození sa našej škole poďakovala za účasť a teší sa na ďalšiu spoluprácu.

     

    „VITRÁŽ“

     

         Globalizácia – je to proces narastania medzinárodného prepojenia vo všetkých oblastiach ( ekonomika, politika, kultúra, komunikácia, životné prostredie atď. ) pozorovaný najmä  v posledných desaťročiach.

         Enviromentálny prúd globalizácie – konštatuje, že zdroje na Zemi sú vyčerpateľné, vrátane životného prostredia.

         Žiaci 5. – 9. ročníka vytvorili „VITRÁŽ“,  ako okno, cez ktoré sa pozeráme na svet tak, aby sme si nezničili planétu Zem.

     

     

                                                                                                                                                                                                                                            Koordinátorka Globálneho vzdelávania

                                                                                                                                                                                                                                                                 Ing. Dana Balogová

     

     

     

     

                                                                                                                      Ing. Dana Balogová

                                                                                                                      Koordinátorka Globálneho vzdelávania

  • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

    Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou, Žbince 145

     

    pozýva rodičov žiakov na RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE, ktoré sa uskutoční dňa

    23.1.2024 o 13:30 v priestoroch školy.

     

    S pozdravom

    Mgr. Mária Ivanová 

    riaditeľka ZŠ s MŠ, Žbince 145

  • Vianočné trhy 2023

             Dňa 15.12.2023 sa naša škola zapojila v poradí už do druhého ročníka vianočných trhov obce Žbince. Žiaci, učitelia a asistenti spoločnými silami zhotovili krásne vianočné dekorácie. Prezentovanie a predaj výrobkov si mohli vyskúšať žiaci 7., 8. a 9. ročníka (Aneta a Bibiána Milenkyová, Patrik Drapák) spolu s učiteľmi. Naše poďakovanie patrí obci Žbince za organizáciu trhov, rodičom za podporu a v neposlednom rade učiteľskému zboru za zodpovedný prístup pri vedení žiakov v tvorivom procese.

     

    kolektív ZŠ s MŠ, Žbince 145

  • Basketbalový turnaj

             V dňoch od  27. 11. do 08. 12. 2023 sa na našej škole  zapojili žiaci 6. – 9. ročníkov do Basketbalového turnaja.

    Cieľom tohto turnaja je podporiť športové aktivity detí a tak prispieť k ich zdravému životnému štýlu.

              Po každodenných náročných zápasoch, plných napätia a netrpezlivosti, do finálneho súboja  postúpili žiaci 8. B a 9. ročníkov.  Záverečný zápas skončil výsledkom 10: 7, zvíťazili ôsmaci : Samuel Kanči st., Kamil Kanči,  Samuel Kanči ml., Justin Kudráč.  Druhé miesto zaslúžene patri tímu  deviatej triedy v tomto zložení: Patrik Kanči,  Boris Kanči, Kristián Kanči, Šimon Tokár, Denis Koubek.

            Na treťom miesto sa umiestnili  chlapci 7. B triedy: Damián Kudráč, Erik Bogár, Adrián Kanči, Viktor Kudráč, Tobiás Kudráč.

    Všetkým  žiakom srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie výkony!

     

     

                                                   S pozdravom učitelia telesnej a športovej výchovy

                                                   Mgr. Peter Vagaský,

                                                   Mgr. Tatiana Hončaruková.

  • Festival „Jeden svet 2023“ - Globálne vzdelávanie

    Naša škola sa zúčastnila online festivalu filmov Jeden svet 2023“.

         So žiakmi 8.B triedy sme si prezreli film o Globalizácií a zúčastnili sa besedy o filme O. BARITEN Hrdosť. Žiaci sa dozvedeli o prvej rómskej spisovateľke Elene Lackovej, ktorá sa dobrovoľne vzdala generačnej chudoby a vyštudovala Karlovu Univerzitu v Prahe. Viedla prvé „cigánske divadlo“, napísala prozaické knižky:

    • Rómske rozprávky – Romane paramisa (1992)
    • Mŕtvy sa nevracajú – O mule na aren pale (1994)
    • Biele krkavce – Parne garuda (1996)
    • Narodila jsem se pod šťastnou hviezdou – Uľiľom tel bachtaľi čercheň (1997)
    • Život vo vetre (2005)

     

        Organizácia Človek v ohrození sa našej škole poďakovala za účasť a teší sa na ďalšiu spoluprácu.

     

     

                                                               Ing. Dana Balogová

    Koordinátorka Globálneho vzdelávania

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou, Žbince 145
    072 16 Žbince 145
  • 056 6493188, 0911211963

Fotogaléria