Navigácia

Navigácia

  • Výtvarná súťaž – Zdravá výživa

              Jedným zo základných pilierov zdravého života je bezpochyby zdravá a vyvážená strava, preto by mala byť pre každého z nás prioritou. Mnoho ľudí sa ňou však začne zaoberať až vtedy, keď sa u nich objavia nejaké zdravotné problémy. To ale nie je správna cesta. Čo je to vlastne zdravá výživa a aké benefity nášmu telu prináša sme si so žiakmi pripomenuli prostredníctvom výtvarnej súťaže s témou: ,,Zdravá výživa“. Žiaci sa vo výtvarných prácach pokúsili znázorniť potraviny, ktoré by v zdravom jedálničku jednoznačne nemali chýbať. Táto súťaž prebiehala v dňoch 22.4.2024-26.4.2024 a musíme uznať, že všetci žiaci sa skutočne snažili. Vytvorili naozaj krásne výtvarné práce, no vyhrať mohol iba jeden žiak v každej kategórií.

     

    V kategórií ZŠ 1.-4. ročník sa stal víťazom žiak Olly Piskor (4.ročník).

    V kategórií ZŠ 5.-9. ročník zvíťazil žiak Viliam Tokár (8.A trieda).

    Víťazom srdečne gratulujeme a všetkým zúčastneným žiakom a učiteľom ďakujeme.

     

                                                                                                                                                        S pozdravom

                                                                                                                                         Mgr. Marianna Soročinová

  • Európsky imunizačný týždeň

               Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach informuje o blížiacom sa týždni zvýšenej aktivity na podporu očkovania pod názvom "Európsky imunizačný týždeň", ktorá patrí k jedným z najvýznamnejších prostriedkov ochrany pred infekčnými ochoreniami. Kampaň bude prebiehať v dňoch 21. až 27. apríla 2024.

     

    ZŠ s MŠ, Žbince 145

  • VESMÍR OČAMI DETÍ

              Fantázia detí je nekonečná, tak ako aj vesmír. Na túto tému bola vyhlásená výtvarná súťaž s názvom Vesmír očami detí, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci. Zo zaslaných 20-tich prác bolo v salóniku Zemplínskeho kultúrneho centra vystavených 7 výkresov žiakov: Olly Piskor 4.roč., Jaroslav Koubek 6.B, Jasmína Balogová 6.A, Marián Balog 6.A, Molly Piskorová 6.A a Aneta Milenkyová 7.A. 

    Link: https://khazkc.sk/zkc/event/1414/vesmir-ocami-deti.html

     

    Všetci sa už tešíme na ďalší ročník tejto zaujímavej súťaže.

    Žiakom srdečne blahoželáme!

     

    S pozdravom 

    Mgr. Vladimíra Popiková

    Mgr. Lucia Uhrinová

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Pravda o drogách

              Dňa 11.4.2024 na našu školu privítal lektor z organizácie ,,Slovensko bez drog", p. Tomáš Kavčák. Prednášky na tému drogových závislostí trvali celé dopoludnie. Aktívne sa ich zúčastnili žiaci 9., 8., a 7. ročníka. Žiaci sa bavili s lektorom o tom, čo už o drogách vedia ale samozrejme vypočuli si aj nové informácie. Rozdelenie drog na legálne a nelegálne, začiatky závislostí, či skutočné príbehy zo života ľudí, ktorým drogy zničili život - to boli témy štvrtkovej besedy. Žiaci z prednášok odchádzali nadšení a nabití novými informáciami, ktoré budú vedieť v živote zúročiť. Spätná väzba hovorí za všetko a z tej bol náš školiteľ nadšený ;) 

                 Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu lektorov zo ,,Slovenska bez drog", pretože podľa nás a našich žiakov robia touto osvetou naozaj kus poctivej práce. 

    https://slovenskobezdrog.sk/

     

    S pozdravom 

    Mgr. Lucia Uhrinová 

    učiteľka II. stupňa

    Mgr. Ján Ivan

    koordinátor prevencie závislostí

    a sociálno-patologických javov

     

     

  • Zápis do 1. ročníka

              Dňa 10.04. 2024 sa na našej skole uskutočnil slávnostný zápis do 1. ročníka.  Budúcich prváčikov a ich rodičov privítala pani riaditeľka a potom aj  ich budúca pani učiteľka. Terajší prváci si pre nich pripravili krátky program, pani učiteľka Posypanková pracovala s deťmi, robila s nimi aktivity, kým rodičia vypisovali potrebné papiere.  Budúci prváci sú šikovní a dostali za odmenu počítadlá, farbičky a pekné obaly na pamiatku . Tešíme sa na nich a veríme, že sa im bude u nás páčiť a naučia sa množstvo nových vecí.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

    učiteľka I. stupňa

  • Medzinárodný deň Rómov

             Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971. Podľa odhadov žije v súčasnosti v európskych štátoch od 7 do 14 miliónov Rómov. Nesporne ide o najpočetnejšie etnikum bez vlastného územia na starom kontinente.

                  Žiaci našej školy pri príležitosti tohto výročia súťažili v kvíze ,,Čo vieme o Rómoch“, pripravovali výtvarne práce na tému: „Život Rómov na Slovensku“.

    Výsledky kvízu na ročníkoch 5. - 9 .:

    1. miesto získali žiaci 9 triedy s počtom bodov 19.
    2. miesto získali žiaci 7. B triedy s počtom bodov 17.
    3. miesto získali žiaci 5.A triedy s počtom bodov 16.

                      Žiaci 3 a 4 ročníkov overovali svoje vedomosti v „Kvíze o právach detí“. Pevne vedomosti preukázali Valentína Ridajová – 12 bodov, Damián Horvát – 11 bodov.

                       Na hodinách hudobnej výchovy deti  spievali rómsku hymnu „ Geľem, Geľem“.

    Navštívila nás aj príslušníčka polície p. Zuzana Rozsypalová s besedou na tému: „ Prevencia trestnej činnosti páchanej mládežou a na mládeži“. Žiaci boli oboznámení o trestno – právnej zodpovednosti.

                       Ďakujeme veľmi pekne prednášajúcej.

    Cieľom týchto aktivít bolo zvýšenie povedomia žiakov o kultúre Rómov, o ochrane a podpore ľudských práv Rómov, prevencia diskriminácie a upozornenie na problémy, ktorým v Európe čelia.

     

                                                                                                            Mgr. Tatiana Hončaruková.

  • Svetový deň zdravia - 7. apríl

      Tento deň je každoročne oslavou zdravia, ktorá nám pripomína, že zdravie nie je samozrejmosťou a je potrebné podieľať sa na jeho ochrane a udržiavaní. Cieľom dňa zdravia je povzbudzovať ľudí k zlepšovaniu zdravotného stavu, životosprávy a dodržiavaniu hyg. opatrení, ale aj k ochrane živ. prostredia, ktoré môže zdravie tiež výrazne ovplyvniť. To si pripomenuli aj žiaci našej školy, sledovaním prezentácie, počúvaním náučných textov doplnených kvízom, besedou s triednymi učiteľmi i kreslením obrázkov o zdravom životnom štýle.
           
        

    Ing. Marianna Tannebaumová

    učiteľka II. stupňa

               

  • Návšteva mestskej knižnice v Michalovciach

              Dňa 5.4. 2024 sme sa opäť so žiakmi prvého stupňa vybrali do mestskej knižnice v Michalovciach.  V knižnici nás pekne privítala pani knihovníčka, prečítala nám rozprávku z knihy „Láskavé rozprávky“, potom z tejto knižky čítali aj naši žiaci. Následne im pani knihovníčka pripravila srdiečka, aby si ich polepili a niekomu darovali.  Potom ich previedla detským oddelením, vysvetlila a ukázala, kde sa aké knihy nachádzajú.  V miestnosti, kde bola prezentácia, mali aj výstavku preparovaných netopierov, čo žiakov veľmi zaujalo. Veríme, že sa im v knižnici páčilo a budú mať väčší záujem o čítanie.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

    učiteľka I. stupňa

  • Výtvarná súťaž- Svetový deň obezity 2024

              V závere predchádzajúceho mesiaca sa žiaci našej školy zapojili do výtvarnej súťaže pri príležitosti Svetového dňa obezity. Prostredníctvom svojich výtvarných prác sa pokúsili umelecky zobraziť ovocie a zeleninu, ktorí sú našimi superhrdinami práve v boji proti nadváhe a obezite. Pri tvorení sme si pripomenuli, že prevencia obezity je častokrát veľmi jednoduchá a účinná, ak do svojho každodenného života zaradíme okrem zdravej výživy aj dostatok pohybu či kvalitný spánok. Žiaci pri tvorbe spolupracovali, čo ich naozaj bavilo a podarilo sa im spolu vytvoriť veľmi pekné výtvarné práce. Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme a držíme prsty v nasledujúcich kolách súťaže.

                                                                                                              S pozdravom

                                                                                        Mgr. Marianna Soročinová

  • Čitateľská gramotnosť

              Dňa 26.3. 2024 sa na našej skole robili aktivity , ktoré sa týkali čitateľskej gramotnosti. Týchto aktivít sa zúčastnili najprv žiaci 1. a 2. ročníka a na ďalšej hodine žiaci 3. a 4. ročníka. Najprv sme si prečítali rozprávku a potom sme spolu  odpovedali na otázky, ktoré sa rozprávky týkali. Žiaci pekne reagovali, zapájali sa. Veríme, že sa im to páčilo a trošku sme si spríjemnili deň.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

    učiteľka I. stupňa

     

  • Svetový deň vody

              Svetový deň vody si každoročne pripomíname 22. marca , teda v deň, ktorý určila Organizácia spojených národov v roku 1992 v brazílskom meste Rio de Janeiro za sviatok tejto vzácnej tekutiny. Pri tejto príležitosti si žiaci I. stupňa pozreli edukatívny  animovaný seriál, venovaný problémom ekológie a trvalo udržateľného života na zemi,, Bola raz jedna planéta: Vzácna voda v Sahele“. Potom si  žiaci vyskúšali svoje vedomosti v  teste pre zábavu a poučenie na tému voda. Vyfarbovali pracovné listy s tematikou ,,Voda“. Nakoniec sme spoločne vytvorili plagát ,,Objímame a chránime život na našej planéte“, ktorým sme oživili chodbu v pavilóne našej školy.  

            Žiaci II.stupňa sa pri tejto príležitosti zúčastnili exkurzie v čistiarni odpadových vôd v obci Hatalov.  Oboznámili sa s mechanizmami čistenia odpadových vôd od splaškovej odpadovej vody po vyčistenú vodu, ktorá sa vracia späť do prírody, teda do rieky Laborec. Dozvedeli sme sa informácie o čistiacich procesoch vody, ktorými musí prejsť kým ju opätovne vypustíme do voľnej prírody.

    Veľký dôraz pri prezentácii bol kladený na šetrenie vodou a ochranu vodných zdrojov v prírode.

    Už teraz sa tešíme na pokračovanie prezentácie na jeseň vo vodárenskom múzeu.

     

     

       S pozdravom

                                                                                      Mgr. Marianna Hredzáková ( učiteľka I. stupňa)

    Mgr. Lucia Uhrinová 

    Mgr. Ján Ivan 

    žiaci 5.ročníka

  • Hodina deťom

             Dňa 21.3.2024 sa uskutočnila celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska v uliciach zbierali príspevky do pokladničiek. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. 

                 Aj naša škola sa v tento deň opäť zapojila do zbierky a podarilo sa nám vyzbierať krásnu sumu 81,30 €. 

    Ďakujeme všetkým za príspevky, vďaka ktorým dokážeme pomáhať deťom a mladým ľuďom, ktorí to potrebujú.

     

    S pozdravom 

    Mgr. Lucia Uhrinová 

    Mgr. Ján Ivan 

    žiaci 5.ročníka

  • GLOBAL MONEY WEEK

    Naša škola sa zapojila ako partner NBS do celosvetovej kampane GMW. Viac info: https://5penazi.sk/pre-skoly/global-money-week/

    Od pondelka 18-teho marca do piatka sa naši žiaci vžili do role finančného experta, finančnej expertky. Naučili sa spraviť si rozpočet, zahrali sa na bankárov, vyrobili si debetné karty. 

     

    V ankete sme sa od žiakov dozvedeli, ako by využili peniaze, ak by každý týždeň dostávali 30€.

    Z odpovedí vyberáme, že by si odložili na dovolenku, dom, auto; kúpili by si značkové šaty, botasky, flautu, IPhone12; dali by otcovi na nákupy; šli by stále do mesta prejesť; minuli by nákupmi v e-shopoch, šetrili by si na "vodičák" a šetrili by na neskôr.

     

    Niektorí žiaci sa odvážili svoje odpovede na anketovú otázku aj nahrať. Môžete si ich vypočuť vo videu https://youtu.be/4FtOkIpIR_c  

     

    Počas uplynulého týždňa sme však aj zistili, že žiaci nevedeli, čo znamená slovo phishing. Okrem podobnosti s chytaním rýb, nikomu na prvýkrát nenapadlo nič iné "podvodné" .  Už teraz to však všetci vieme! (Kto nevie, nech si "doštuduje" : https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Phishing )

     

    Magdaléna Mareková

    koordinátorka finančnej gramotnosti

  • Oznámenie o výberovom konaní na riaditeľa ZŠ s MŠ Žbince

    Obec Žbince týmto vyhlasuje výberové konanie na riaditeľa ZŠ s MŠ Žbince. Podmienky výberového konania v prílohe.

    Vyberove_Zbince.pdf

  • TESTOVANIE 9

    Dňa 20.3.2024 sa na našej škole uskutoční testovanie 9 z predmetov

    Matematika a Slovenský jazyk a literatúra

    pokyny k testovaniu: Testovanie 9

     

     

     

    S pozdravom

    Mgr. Mária Ivanová 

    riaditeľka školy

  • Slávnostný zápis do 1. ročníka

  • Návšteva škôlkarov

              Dňa 12.3. nás navštívili naši škôlkari, ktorí sa budúci školský rok stanú prvákmi našej školy. Krásne sa nám predstavili a dokonca napísali svoje meno na tabuľu, za čo ich chcem pochváliť a samozrejme poďakovať aj ich paniam učiteľkám. Škôlkari si veľmi šikovne vypracovali pracovné listy a s úsmevom sa rozlúčili.  Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na nich pri zápise do 1. ročníka, a následne budúci školský rok.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

    učiteľka I. stupňa

  • Bábkové divadlo – „Solivarské poklady“

               V pondelok 11.3.2024 sa žiaci 1. až 4. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia bábkového divadla BABADLO s názvom Solivarské poklady. Bábkovým prevedením povesti a zaujímavým prevedením scény vo forme veľkej drevenej konštrukcie Gápľu sme sa dozvedeli o histórii ťažby soli v Solivare.

                Predstavenie sa konalo v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach. A tak si naši žiaci užili okrem predstavenia aj cestovanie autobusmi i MHD a doplnili energiu pri stánkoch s občerstvením.

     

    S pozdravom

    učiteľky 1. stupňa

  • Divadielko ,,Kráľovstvo varešiek"

             Dňa 8.3.2024 sa uskutočnilo v priestoroch MŠ Žbince divadelné predstavenie „KRÁĽOVSTVO VAREŠIEK“, na ktorom sa zúčastnili deti MŠ Žbince a žiaci 1.ročníka ZŠ s MŠ Žbince. Deti sa prostredníctvom hlavnej postavy Zuzanky naučili, že vždy sa dá snívať aj s otvorenými očami a zažívať tak dobrodružstvo a radosť. Veríme, že takýchto vydarených spoločných kultúrnych podujatí školákov a škôlkarov bude stále viac.

     

    Katarína Pastírová

    asistentka učiteľa

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou, Žbince 145
    072 16 Žbince 145
  • 056 6493188, 0911211963

Fotogaléria