Navigácia

Navigácia

  • Vojaci očami detí

             Minister obrany SR, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a mesačník Obrana vyhlásili ďalší, v poradí už 21. ročník výtvarnej súťaže s názvom „Vojaci očami detí“. Naši žiaci prostredníctvom svojich výtvarných prác vyjadrili to, ako vnímajú profesionálnych vojakov, ich prácu, život a plnenie ich každodenných úloh spojených s ochranou našej republiky. Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií – mladší žiaci (1. až 5. ročník) a starší žiaci (6. až 9. ročník). Súťaže sa zúčastnili naši mladší aj starší žiaci a vytvorili skutočne krásne práce. Zo všetkých výtvarných prác sme vybrali tie najzaujímavejšie a poslali ich do okresného kola, kde odborná porota zložená z výtvarníkov, zamestnancov rezortu a profesionálnych vojakov vyberie 3 najlepšie práce v každej kategórie. Všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili ďakujeme a držíme palce.

     

     

    Mgr. Mariana Soročinová 

    učiteľka II. stupňa

  • Deň matiek

             Na 17.5.2023 si žiaci prvého stupňa a vybraní žiaci druhého stupňa pripravili program pre svoje mamičky pri príležitosti Dňa matiek. Okrem papierových srdiečok, tak dostali mamky potešenie pre svoje dobré láskavé a živé srdiečka v podobe básni, piesní a tanca.

     

    S pozdravom

    pani učiteľky a pani asistenky 1.stupňa

  • MODRÝ GOMBÍK 2023

            Milióny detí na svete vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Detská duša je veľmi krehká a rany na nej sa často nezahoja celý život. Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je určená práve týmto deťom. 

           Aj naša škola sa 19.05.2023 zapojila do zbierky Unicef Modrý gombík. Každý kto mohol, podporil  zbierku Unicefu ľubovoľnou čiastkou a spoločne sa nám podarilo vyzbierať 90€. 

     

                     Ďakujeme za vaše príspevky, len vďaka vám dokážeme pomáhať deťom,  ktoré to potrebujú.                                        

    S pozdravom 

    Mgr. Lucia Uhrinová 

    Mgr. Mária Styrančáková

    Brenda Piskorová 6.A

    Klaudia Gadžová 6.A 

  • Medzinárodný deň mlieka

                Aj tento rok si v tretí utorok v mesiaci máj pripomíname Medzinárodný deň mlieka. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologický význam a obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.

                  Žiaci 1. stupňa si pomocou videí zo série „OBJAV MLIEKO“ priblížili odkiaľ mlieko pochádza, kde bývajú kravičky, ako sa mlieko v mliekarňach a syrárňach spracúva a taktiež aké mliečne výrobky je možné z mlieka vyrobiť. V krátkom kvíze sme si zopakovali, čo sme sa nové dozvedeli. Pre žiakov sme si pripravili aj ochutnávku niektorých mliečnych výrobkov. Spravili sme si čokoládové, vanilkové, jahodové, ale aj banánové mliečko, ochutnali niekoľko druhov jogurtov a syrov. Deň sme si osladili mliečnym rezom.
                Žiaci vyšších ročníkov si formou prezentácií a besedou s učiteľmi vysvetlili význam mlieka a mliečnych výrobkov vo výžive ľudí počas celého ich života. Získané poznatky o mlieku si preverili a upevnili v zábavnom kvíze.

                Žiaci si tento mliečny deň užili a veríme, že sa budú tešiť aj budúci rok.

     

                                                               S pozdravom

    Mgr. Zuzana Posypanková (učiteľka 1.stupeň)

    Ing. Marianna Tannenbaumová (učiteľka 2. stupňa)

  • XV. ročník Športovej olympiády žiakov

             Dňa 11. mája 2023 sa žiaci II. stupňa zúčastnili na XV. Ročníku Športovej olympiády žiakov. Miestom otvorenia o 09:00 v Základnej škole Júlie Bilčíkovej v Budkovciach. Zúčastnilo sa jej deväť základných škôl. Prvé kolo bolo v súťaži jednotlivcov a po desiate sme pokračovali druhým kolom v súťažiach dvojíc.

               Z našej školy sa zúčastnili dvaja súťažiaci. Bola to Brenda Piskorová zo 6.A a Kristián Kanči z 8.B. Náš žiak získal 1. miesto v vo výdrži v zhybe s časom 1. min. a 30s. Neskôr spoločne vybojovali 3. miesto v hode basketbalovou loptou na kôš. Žiaci za umiestnenia získali aj vecné ceny. Za umiestnenia im v mene celej ŽS Žbince úprimne gratulujeme. Do budúcna sa aj naďalej tešíme na nové výzvy a súťaže. 

     

    Mgr. Peter Vagaský

    učiteľ TSV  

  • STAVANIE MÁJA 2023

              Tradícia stavania mája siaha až do obdobia antiky. Staroveké národy dávali pred 1.májom na domy a hospodárske budovy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami.

              Máj vtedy predstavoval mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový alebo brezový. V slovanskej kultúre sa máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, odtiaľ bol u len krôčik k významu, ktorý je známy v dnešnej dobe.

                Staval sa pred domy, v ktorých bolo dievča súce na vydaj. Mládenci s muzikou šli do každého domu, pred ktorým stal máj a v tanci krútili dievča i všetky ženy v dome.

                  Túto tradíciu sme si pripomenuli aj u nás v škole so žiakmi prvého stupňa. Priblížili sme si tradíciu, tohto sviatku, ozdobili sme si svoj máj a oslávili ho spevom a tancom.

    Stávanie nášho mája si môžete pozrieť aj v tomto videu 😊

    https://youtu.be/AEJSdfHO1cA

     

    S pozdravom

    členovia MZ

  • Deň SOS

              Dňa 28.04.2023 sme sa so žiakmi prvého stupňa zúčastnili podujatia SOS DEŇ v OC Zemplín. Žiaci videli názornú ukážku policajných psov a koní v akcii. Boli svedkami „rukojemníckej drámy“ – prepadu autobusu, ktorú nám predviedli kukláči, taktiež sa nám veľmi páčilo zlaňovanie kukláčov zo strechy OC Zemplín, zásah hasičov pri požiari autobusu. Záchranu života nám predviedli aj pracovníci Červeného kríža. Následne po všetkých ukážkach sa mohli žiaci odfotiť s policajnými psami, na policajnej motorke, mohli si pozrieť policajné, služobné zbrane a množstvo iných vecí. Pre žiakov, ako aj pre nás, dospelých to bol veľmi krásny zážitok z ktorého sme si všetci odniesli pocit, že všetky záchranné zložky sú tu na to, aby nás chránili a pomáhali. Ďakujeme.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

    učiteľka I. stupňa

  • NÁVŠTEVA STEELPARKU

            V piatok 28.04.2023 žiaci 5.,6. a 7. ročníka navštívili Steelpark – park vedy a zábavy v Košiciach. Tento park im priniesol množstvo zábavy a zážitkov zo spoznávania. Interaktívna výstava ponúka návštevníkom aktívne hranie sa s vyše 50 exponátmi z oblasti optiky, biometrie, geológie, fyziky, chémie, strojárstva a ďalších.

             Žiaci si mohli vyskúšať svet výskumníkov a pozrieť sa na viaceré prírodné a technické zákonitosti v praxi. Zahrali si logické hry,  hlavolamy, poskladali  tangramy, hravou a zábavnou formou sa oboznámili s logickými úlohami z matematiky, zmerali si tep srdca, zhotovili vlastné EKG, vyskúšali a naučili sa čo - to o levitujúcom magnete, magnetickom poli,  zahrali si robotický futbal. Na prízemí sa v interaktívnom pieskovisku zahrali na zememeračov. Vyskúšali aj humanoitného robota NAO. Robot NAO je sociálny robot so schopnosťou rozpoznať ľudskú tvár, obrázky a jednoduché príkazy.

    Po vydarenej exkurzii sme sa presunuli do McDonald´s, kde sa žiaci ešte pred odchodom vlaku občerstvili.  

    Spokojní a  plní zážitkov z poznávania vedy  sme sa vrátili domov.

     

     

    S pozdravom

    Mgr. Lucia Uhrinová

    Mgr. Ján Ivan

  • DEŇ ZEME 2023

            Každý rok 22.4. slávime Deň Zeme. Ani tento rok sme si nezabudli pripomenúť tento dôležitý sviatok, keďže nám nie je ľahostajné, čo sa s našou planétou deje. 

     

    Žiaci sa počas týchto dní venovali rôznym aktivitám.

    • Žiaci prvého stupňa mali pripravené aktivity, ktoré realizovali v koordinácii s ich triednymi pani učiteľkami. Dozvedeli sa množstvo zaujímavých vecí o dôležitosti triedenia odpadu, interaktívnou formou si hneď svoje vedomosti overili,  vypracovali pracovný list v prírode, vyfarbovali omaľovánky, ktoré si môžete pozrieť v galérii.
    • Žiaci druhého stupňa aktívne pomáhali pri realizácií projektu Ekodvor – náš zelený školský dvor, ktorý dodá vyučovaniu prírodovedných predmetov nový rozmer a vďaka čomu môžu žiaci bližšie spoznať prírodu.
    • Celoročne zbierame papier a baterky.
    • Zapojili sme sa do súťaže „Východ Čistí Zem- Ukáž planéte ku Dňu Zeme, že ti na nej záleží“, ktorej účelom je zvýšiť povedomie obyvateľov o problematike triedeného zberu odpadov, motivovať k uvedomeniu si potreby starať sa o svoje okolie, nevyhadzovať odpady do prírody, ako aj potrebu triediť všetky využiteľné druhy odpadov.

     

    Všetkým žiakom, učiteľom a ostatným pracovníkom školy, ktorí sa zapojili do týchto aktivít veľmi pekne ĎAKUJEME :)

     

    Pamätajme si, že Zem máme iba jednu a ak ju nebudeme chrániť, nebudeme mať kde žiť.


    S pozdravom

    Mgr. Lucia Uhrinová

    Mgr. Ján Ivan

    Mgr. Vladimíra Popiková

    Mgr. Peter Vagaský

    Mgr. Magdaléna Mareková

  • DEŇ TANCA

              Dňa 27.4.2023 sa na našej škole uskutočnila akcia Deň tanca. Tejto akcie sa zúčastnili žiaci I.  stupňa. Žiakom bola cez dataprojektor pustená prezentácia, kde si  mohli pozrieť prierez štýlov tancov 40 rokov dozadu. Okrem štýlov tanca sa oboznámili aj s hudbou a módou v obliekaní  sa v minulosti. Následne si spolu zatancovali tanec Waka, waka,  a iné zábavné pesničky.

    Všetkým tancujúcim žiakom ďakujeme za aktivitu.

     

    Mgr. Vladimíra Popiková

  • Deň ticha

     

    Deň 20.apríl je v medzinárodnom kalendári vyhlásený ako Deň ticha.

              Naša škola si tento deň každoročne pripomína rôznymi aktivitami, nakoľko, školské prostredie patrí z hľadiska hlučnosti k tým náročnejším. Týmito aktivitami sa snažíme aspoň výchovne pôsobiť na mentalitu žiakov, aby si uvedomovali potrebu tichšieho správania a to nielen raz v roku, ale prakticky aj ostatné dni počas celého trvania školského vyučovania.

               Tohto školského roku, sme sa zamerali skôr na pôvod a históriu vzniku tohto sviatku, kombinovaním púšťania videí o tomto pôvode a absolútnym tichom každého žiaka meraným stopkami

               Aktivity trvali 5 hodín, pričom na každej hodine ich vykonávali žiaci celého ročníka od piateho až po deviaty ročník. Žiaci boli pri držaní absolútneho ticha disciplinovaní, a túto úlohu plnili veľmi disciplinovane.

               K úplnému ukončeniu týchto aktivít prispeli na konci videá s oslavy tohto sviatku na ostrove Bali, kde pôvodne vznikol.

     

     

    PaedDr. Marián Hamadej 

    organizátor aktivít

  • Globálne vzdelávanie „ PO NÁS POTOPA“

     

     

         Naša planéta trpí problémami globálneho charakteru, ktoré majú lokálny pôvod. Emisie znečisťujúcich látok sa výrazne podieľajú na chorobnosti, úmrtnosti, dopadoch na organizmy, rýchlejšom opotrebovaní základných prostriedkov, znížení poľnohospodárskej produkcie.

     

         Dňa 19.4.2023 si žiaci 9.A, 9.B pozreli dokumentárny film „ PO NÁS POTOPA “, ktorý poukazuje na tieto negatívne zmeny klimatického prostredia.

         Dňa 21.4.2023 sa zúčastnili online besedy k filmu „PO NÁS POTOPA“, do ktorej sa zapojili aj otázkou. Kde globálne problémy sa stali otázkami najvyššej dôležitosti.

    Film je určený najmä pre mladú generáciu, ktorá bude musieť vznikajúce konflikty riešiť, ale tiež aj príslušníkom „tretieho veku“ , ktorí v čase svojej mladosti sa o opisovaných problémoch v škole neučili a napokon záujemcom z radov širokej verejnosti, ktorí sa zaujímajú o stav prírody, environmentálne trendy a súvislosti.

         

    Ing. Dana Balogová

                                                                                                                                                                                                      koordinátorka Globálneho vzdelávania

                                                                                                                                                                                            Mgr. Mária Styrančáková

  • DEŇ NARCISOV 2023 - 20.04.2023

     

    ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY.

     

              Na Slovensku pribudne ročne okolo 40 000 onkologických pacientov. Život občas "bodne", obráti sa naruby a to v mnohých prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Liga proti rakovine ďakuje všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

                 Na Slovensku sa organizuje veľa vzácnych zbierok, no pre onkologických pacientov je však zbierka DEŇ NARCISOV tá najvzácnejšia.

               Aj naša škola sa už po niekoľkýkrát aktívne zapojila do tejto zbierky a so žiakmi (Aneta Milenkyová 6.A, Adrián Kanči 6.B, Timea Kančiová 6.B, Dominika Kančiová 6.A, Boris Kanči 8.B, Kamila Kančiová 8.B) sa nám podarilo vyzbierať krásnu sumu v obciach Žbince, Vŕbnica a Hatalov. 

     

    Chceme sa touto cestou veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí prispeli akoukoľvek sumou na dobrú vec.

     Sme radi, že sme spoločne prejavili spolupatričnosť s ľuďmi, ktorých postihlo onkologické ochorenie a že sme žiakom ukázali, že si máme v ťažkých chvíľach pomáhať.

     

    S pozdravom

    Mgr. Lucia Uhrinová

    Mgr. Ján Ivan

  • Zápis do prvého ročníka

    V stredu 19. apríla sa uskutočnil zápis do našej školy. Predškolákov privítali ich budúci  spolužiaci veselým programom. Kým rodičia poskytovali údaje potrebné k zápisu, budúcim prvákom sa venovala naša pani učiteľka - špeciálna pedagogička Zuzana Posypanková.  Budúci žiaci plnili zadané úlohy. Ukázali, že sú šikovní.  Smelo môžu v septembri nastúpiť do prvého ročníka. Už teraz sa na nich tešíme!

     

    S pozdravom
    p. uč. Magdaléna Mareková

  • Štvrtáci čítali prvákom

            V rámci aktivít na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti, 17. apríla, štvrtáci čítali prvákom. Aby texty boli pre nich zaujímavé, tak si štvrtáci vybrali na čítanie rôzne "zaklínadlá". K tomu si vyrobili a pripravili aj príslušné čarodejnícke oblečenie a rekvizity. Dúfame, že prvákom sa čitateľsko-dramaticke vystúpenie ich starších spolužiakov páčilo, a keďže im  "čarodejníci" začarovali písanky, tak od teraz sa im bude aj ľahko písať.

     

    Magdaléna Mareková
    triedna učiteľka 4. ročníka

  • Výtvarná súťaž - Zdravá výživa

             Správne jesť, to je skutočné umenie. Aj v tomto duchu sa niesli predchádzajúce dni,  kedy sme si s našimi žiakmi prostredníctvom výtvarnej súťaže ZDRAVÁ VÝŽIVA pripomenuli, aká dôležitá je zdravá strava pre život každého z nás. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: I. kategória žiaci 1.- 4. ročníka a II. kategória žiaci 5.- 9. ročníka. Výtvarné práce, ktoré žiaci vytvorili boli skutočne krásne, no víťaz mohol byť v každej kategórií len jeden. V I. kategórií zvíťazil so svojou prácou žiak Olly Piskor (3.ročník) a v II. kategórií sa stala víťazkou žiačka Molly Piskorová (5.A trieda).

     

       Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým žiakom, ktorí sa zapojili ďakujeme za krásne výtvarne práce.

     

     

                                                                                                              S pozdravom

                                                                                                   Mgr. Marianna Soročinová

                                                                                                   Mgr. Vladimíra Popiková

  • Svetový deň zdravia

          Už od roku 1950 je 7.apríl  každoročne veľmi významným dňom pre ľudí na celom svete. Počas tohto dňa ľudia takmer zo všetkých krajín oslavujú Svetový deň zdravia. V tento deň si pripomíname aké dôležité je zdravie, ako si ho môžeme budovať a zároveň chrániť. Tak ako minulý rok aj tento rok sme sa s našimi žiakmi zapojili a zopakovali sme si ako sa o svoje zdravie máme starať. Žiaci 1. stupňa si pozreli náučné videá o zdravej a nezdravej strave, vytvorili krásne plagáty zdravého a pokazeného zúbka, zmerali si sily v športovej miniolympiáde a najšikovnejší športovci za svoj výkon získali zdravú maškrtu.

          Žiaci 2.stupňa si pozreli dokument o základných zložkách potravy a zdravom životnom štýle, svoje vedomosti si overili v zábavnom kvíze a vytvorili mnoho zaujímavých výtvarných prác. Získané informácie následne zužitkovali pri tvorbe potravinovej pyramídy a zdravého taniera.

         Veríme, že si žiaci z tohto dňa odniesli mnoho cenných vedomostí, ktoré im pomôžu si svoje zdravie chrániť a lepšie sa o neho starať.

                                                                                                              S pozdravom

                                                                                                   Mgr. Marianna Soročinová

                                                                                                   Ing. Marianna Tannenbaumová

                                                                                                   Judita Szuperáková

                                                                                                   Katarína Pastírová

                                                                                                   Mgr. Andrea Sojčáková

                                                                                                   Mgr. Mária Kuliňáková

                                                                                                   členovia MZ

  • VESMÍR OČAMI DETÍ

             Fantázia detí je nekonečná, tak ako aj vesmír. Aj v tomto šk. roku sa do súťaže VESMÍR OČAMI DETÍ zapojila aj naša škola. Zo zaslaných prác sa najlepšie umiestnil Dominik Koubek z 8.A triedy, ktorého práca je vystavená v galérií Zemplínskeho kultúrneho centra na Gorkého ul. 1 od 04.04. do 21.04.2023

              Dňa 19.04.2023 sa žiaci 5. a 6.ročníka zúčastnili tejto výstavy najlepších výtvarných prác z okresného kola súťaže VESMÍR OČAMI DETÍ.

     

    Všetkým žiakom ďakujeme za pekné a kreatívne výtvarné práce a Dominikovi srdečne blahoželáme! 

    :)

     

    S pozdravom

    Mgr. Lucia Uhrinová

    Mgr. Vladimíra Popiková

  • Zápis do prvého ročníka

    Základná škola s materskou školou, Žbince 145

    POZÝVA všetkých budúcich PRVÁKOV a ich rodičov na 

    ZÁPIS ŽIAKOV DO 1. ROČNÍKA,

     

     ktorý sa uskutoční v stredu 19. 4. 2022 o 10:00 hod. v prvom pavilóne školy.

    Na zápise je potrebná prítomnosť oboch rodičov. 

    Prineste si rodný list dieťaťa, občianske preukazy rodičov a zápisné 8 € (na pracovné zošity)

     

     

    __________________________________________________ 

    Zákonný zástupca je povinný prihlásiť do základnej školy dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

     

     

  • Medzinárodný deň Rómov

             Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971. Podľa odhadov žije v súčasnosti v európskych štátoch od 7 do 14 miliónov Rómov. Nesporne ide o najpočetnejšie etnikum bez vlastného územia  na starom kontinente.

            Žiaci našej školy pri príležitosti tohto výročia súťažili v kvíze ,,Čo vieme o našich rómskych spoluobčanoch?“, pripravovali výtvarne práce na tému: „Práva všetkých deti“.

    Výsledky kvízu na ročníkoch 5. -8 .:

    1. miesto získali žiaci 9.B triedy s počtom bodov 20.
    2. miesto získali žiaci 7.A triedy s počtom bodov 18.
    3. miesto získali žiaci 9.A triedy  s počtom bodov 16.

                     Rómskymi rozprávkami sa zaoberali žiaci II. stupňa na hodinách  ETV v rámci čitateľskej gramotnosti. Ti sa rozprávali aj o hlavných hrdinoch, pričom sa snažili charakterizovať ich vlastnosti, aby ich mohli neskôr v rámci výtvarnej výchovy čo najvernejšie stvárniť.

                  Žiaci VIII., IX ročníkov pozerali dokumentárny film – Cesta von. Cesta von je autorský dokumentárny film, ktorý cez silný príbeh charizmatickej mamy Alexandry Giňovej a jej kolegýň  Vierky Kováčovej a Ingrid Ferencovej, rozpráva o boji rómskych žien proti generačnej chudobe v segregovanej rómskej osade pri Zborove, okres Bardejov.

                  Práve v tento deň si naši žiaci mali možnosť uvedomiť význam a bohatú tradíciu rómskej kultúry. Cieľom týchto aktivít bolo zvýšenie povedomia žiakov o kultúre Rómov, o ochrane a podpore ľudských práv Rómov, prevencia diskriminácie a upozornenie na problémy, ktorým v Európe čelia.

                Žiaci 1. stupňa si pripomenuli Medzinárodný Deň Rómov tým, že sme si priblížili ich históriu, spoločne sme si zaspievali Rómsku hymnu „Gelem, gelem“. Tento deň sme si spestrili tancom a hudbou. Žiaci si zaspievali obľúbené rómske piesne, obliekli si tradičný rómsky odev a následne ich p. asistent Gadžo naučil niekoľko krokov k rómskej hudbe. Medzinárodný deň Rómov sme si užili naplno a zakončili ho tak ako sme ho začali, zaspievaním si Rómskej hymny.

                                                                                                           

    Mgr. Tatiana Hončaruková

    učiteľka II.stupňa

    členovia MZ

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou, Žbince 145
    072 16 Žbince 145
  • 056 6493188, 0911211963

Fotogaléria